A tegnapi nap folyamán sikerült hozzájutnunk egy linkhez a RockMelt böngésző Beta verzójának letöltéséhez. A böngészőt a Facebook-on a RockMelt Beta alkalmazás engedélyezése után lehet igényelni, amit egy már RockMeltet használó barátunk a böngészőből tud jóváhagyni, és ezután a rockmelt.com weboldalon a Facebook accountunkkal bejelentkezve tudjuk letölteni a szofvert.

A böngésző a Chromium nyílt forráskódjának használata miatt ismerős felületetnek hat azoknak, akik használták már a Google Chrome-ot. A különbség valóban csak a két oldalon található Friend és App Edge-k, amik minden bizonnyal a folyamatosan munkavégzés legfőbb akadályozói lesznek, azon felhasználók esetében, akik a munkahelyükön is használnák a böngészőt. A Friend Edge-n látjuk az online ismerőseinket Facebookon:

A bal oldalon pedig az App Edge kapott helyet, ahol elméletileg RSS feedeket és alkalmázásokat tudunk kezelni, azonban ez a kipróbált rendszeren nem működik (még) tökéletesen. Az alapértelmezett feedek a Facebookunkról érkező Értesítéseink és a News Feed-ünk, ezek hiba nélkül és meglepő gyorsasággal üzemelnek. Aki megszokta a mobiltelefonján, hogy egy fél perces eltéréssel jelzi az adott felület a változásokat a Facebookhoz képest, annak a RockMelt késése sem fog feltűnni.

A címsor mellett továbbá találunk még egy azonnali megosztást lehetővé tevő funkció gombot, amivel az aktuális oldalunkat tudjuk elküldeni a Facebook falunkra vagy egy ismerősünknek üzenetben.

Mindezek továbbra sem tartalmaznak jelentős technikai újítást, használni viszont mindenképp jól esik, és plugin-es megoldással ellentétben egyenlőre nem úgy tűnik, hogy megterhelné akár a böngésző működését, akár a processzorunkat.

A Facebook tehát egyre teljeskörűbben hálózza be digitális életünk minden szegmensét, ezért aztán ezt a böngészőt munkahelyekre kifejezetten nem ajánljuk, mivel könnyen és végleg derékba töri a folyamatos munkafolyamatot.

 

update1:

Ami tetszik még nekünk:

- Hogy lehet úgy offline lenni a chat-en, hogy közben látjuk az online ismerősöket, de ha beszélgetést kezdeményezünk a Friend Edge-en keresztül, akkor azonnal online-ak leszünk, így nem lehet állandóan bujkálni.

- A youtube videók lejátszhatók az önállóan megnyíló chatablakokban.

- A bookmarkjaink és rss beállításaink minden gépen megmaradnak, ha bejelentkezünk a Facebook accountunkkal a RockMeltbe.

 

És amit egyenlőre nem tudunk hova tenni:

- 64 bites AMD processzoros gépen (több gépet is kipróbálva)  nem működik rendesen az App Edge - más gépen beállított rss feed-ek megjelennek és frissülnek is, de újat nem tudunk felvenni, és a meghívó küldő fül sem működik egyáltalán. Intel processzorokkal nem tapasztaltuk a problémát, a több kipróbált gép pedig alapvetően a processzor gyártójában különbözött, a többi hardver és az oprendszer szemmel láthatólag nincs hatással a működésre.