Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A RockMelt közelről!

A tegnapi nap folyamán sikerült hozzájutnunk egy linkhez a RockMelt böngésző Beta verzójának letöltéséhez. A böngészőt a Facebook-on a RockMelt Beta alkalmazás engedélyezése után lehet igényelni, amit egy már RockMeltet használó barátunk a böngészőből tud jóváhagyni, és ezután a rockmelt.com weboldalon a Facebook accountunkkal bejelentkezve tudjuk letölteni a szofvert.

A böngésző a Chromium nyílt forráskódjának használata miatt ismerős felületetnek hat azoknak, akik használták már a Google Chrome-ot. A különbség valóban csak a két oldalon található Friend és App Edge-k, amik minden bizonnyal a folyamatosan munkavégzés legfőbb akadályozói lesznek, azon felhasználók esetében, akik a munkahelyükön is használnák a böngészőt. A Friend Edge-n látjuk az online ismerőseinket Facebookon:

A bal oldalon pedig az App Edge kapott helyet, ahol elméletileg RSS feedeket és alkalmázásokat tudunk kezelni, azonban ez a kipróbált rendszeren nem működik (még) tökéletesen. Az alapértelmezett feedek a Facebookunkról érkező Értesítéseink és a News Feed-ünk, ezek hiba nélkül és meglepő gyorsasággal üzemelnek. Aki megszokta a mobiltelefonján, hogy egy fél perces eltéréssel jelzi az adott felület a változásokat a Facebookhoz képest, annak a RockMelt késése sem fog feltűnni.

A címsor mellett továbbá találunk még egy azonnali megosztást lehetővé tevő funkció gombot, amivel az aktuális oldalunkat tudjuk elküldeni a Facebook falunkra vagy egy ismerősünknek üzenetben.

Mindezek továbbra sem tartalmaznak jelentős technikai újítást, használni viszont mindenképp jól esik, és plugin-es megoldással ellentétben egyenlőre nem úgy tűnik, hogy megterhelné akár a böngésző működését, akár a processzorunkat.

A Facebook tehát egyre teljeskörűbben hálózza be digitális életünk minden szegmensét, ezért aztán ezt a böngészőt munkahelyekre kifejezetten nem ajánljuk, mivel könnyen és végleg derékba töri a folyamatos munkafolyamatot.

 

update1:

Ami tetszik még nekünk:

- Hogy lehet úgy offline lenni a chat-en, hogy közben látjuk az online ismerősöket, de ha beszélgetést kezdeményezünk a Friend Edge-en keresztül, akkor azonnal online-ak leszünk, így nem lehet állandóan bujkálni.

- A youtube videók lejátszhatók az önállóan megnyíló chatablakokban.

- A bookmarkjaink és rss beállításaink minden gépen megmaradnak, ha bejelentkezünk a Facebook accountunkkal a RockMeltbe.

 

És amit egyenlőre nem tudunk hova tenni:

- 64 bites AMD processzoros gépen (több gépet is kipróbálva)  nem működik rendesen az App Edge - más gépen beállított rss feed-ek megjelennek és frissülnek is, de újat nem tudunk felvenni, és a meghívó küldő fül sem működik egyáltalán. Intel processzorokkal nem tapasztaltuk a problémát, a több kipróbált gép pedig alapvetően a processzor gyártójában különbözött, a többi hardver és az oprendszer szemmel láthatólag nincs hatással a működésre.

0 Tovább

A jövő böngészője lenne a RockMelt?

Az internethasználók nagy része elsősorban továbbra is a böngészőjén keresztül éri el a világhálót, ugyanakkor a telefonjaink és kütyüink alkalmazásaival ellentétben eleddig nem integrálták a közösségi oldalaink elérésének közvetlen lehetőségét. (Legalábbis nem alapértelmezetten, pluginek alkalmazása nélkül.)

A Google nyílt forráskódjú projektjére, a Chromium-ra épül ez az új böngésző, a RockMelt. A RockMelt nem kevesebbet állít magáról, mint hogy az összes közösségi felületünket, a böngészésünk menetét nem megszakítva, bármikor egyszerűen elérhetjük. A Chromium használata két okból is bizakodásra ad okot. Egyrészt a jól ismert felület letisztultsága biztosítja a könnyű megszokás lehetőségét, másrészt a böngésző motorjával bizonyosan nem lesz probléma, így a gyorsaság és a biztonság biztonsított minden felhasználó számára.

Mint a videóból is kiderül, a RockMelt külsőleg nem különbözik a Chrome-tól túlságosan, eltekintve a jobb és bal oldalon megjelenő, közösségi oldalakat elérő sávoktól. A webbrand szerkesztősége már jelentkezett béta tesztelésre, amint lehetőségünk nyílik pár órát vagy napot eltölteni a program használatával részletes elemzéssel jelentkezünk!

Ami elsőre is látszik azonban, hogy valahol a Google által képviselt filozófiának egy megnyilvánulásáról van itt szó, vagyis, hogy a böngészőnk vált a számítógép (hétköznapi és nem munkaügyi) használatának középpontjává. Hiszen az egyáltalán nem ördögtől való, ha böngészőnk bizonyos funkciókat elragad a html alapú, szűk értelemben vett böngészéstől, mivel ez gyorsíthatja az internethasználatot. A Wired magazin, szeptemberi számában közölt, írása pont azt a folyamatot elemezte, hogy az internet használatunk során a szokásaink átalakulása szép lassan megöli a hagyományos értelemben vett böngészést, mert egész egyszerűen nem web alapú forgalmat bonyolítunk az app-ok világában, hanem az API felületek peer-to-peer kommunikációja zajlik egyre nagyobb mértékben.

Az RockMelt fejlesztőinek ötlete nem forradalmi, hiszen a hasonló integráció például FireFox plugin-ekkel eddig is megoldható volt, azonban tökéletesen illeszkedik abba a képbe, ami jelzi számunkra, hogy az internetpolgárok mire is használják az interneten eltöltött időt. Figyelni fogjuk a hasonló megjelenéseket, mivel célunk, hogy bemutassuk az aktuális internethasználati trendeket és előremutató megoldásokat, mivel ezek jelezhetik előre az internetes kommunikációnk új formáit, melyek ismerete elengedhetetlen a jó online branding megvalósításának eléréséért.

Nem lennénk meglepve, ha a RockMelt-et a közeljövőben a Google Inc. szokásához híven egy jelentősebb összegért megvásárolná, mint tette azt több ígéretes start up-al korábban. Persze senki ne vegyen részvényt csak azért, mert mi mondtuk!

Még valami:

Érdemes figyelni a twitteren a RockMelt tag alakulását, ezáltalál megfigyelhetővé válik, hogyan terjed egy internetes újítás híre a közösségi média korában, ingyen és bérmentve a szoftvert elállítójának szempontjából.

0 Tovább

webbrand

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek