Érdekes honlapra bukkantunk, ami a jövőben akár hasznos is lehet. A stolencamerafinder.com nem kevesebbre vállalkozik, minthogy nyomára bukkan elveszett (vagy lopott) fényképezőgépünknek. A működési elv tulajdonképpen nagyon egyszerű, de ettől olyan zseniális. A legtöbb digitális fényképezőgép minden elkészült fotóhoz rejtett adatokat is csatol. Ilyenek lehetnek a különböző beállítások: záridő, blende, ISO, stb., és ami most konkrétan segítségünkre lehet: a fényképezőgép szériaszáma. Ezeket számos fotómegosztó oldal értelmezi és tárolja, de más online helyeken is megőrződnek. Az oldal ezek között az adatok közt keres, miután egy korábban készült fotónk segítségével (vagy manuálisan) megadtuk neki az elveszett gép adatait.

 

 

Ebben mi is segíthetünk, ha telepítünk egy kiegészítőt Google Chrome böngészőnkhöz, vagy gépünkön futtatunk egy Java alkalmazást, ami folyamatosan megjeleníti, ha segítségünkkel új fényképeket sikerült beazonosítania. A bejegyzés megírása alatt, ez nekünk negyvenszer sikerült.

 

 

Az szolgáltatás természetesen még igencsak gyerekcipőben jár, de már most rengeteg géptípussal kompatibilis és biztosan elér kisebb-nagyobb sikereket. Teszi ezt ráadásul teljesen ingyen, amitől a kezdeményezés még szimpatikusabb.