A megfelelő marketing segítségével el lehet adni a lekváros cipőtalpat is – egyszer. Amennyiben ennél egy picit jobb a termék, többek között a hosszabb távú fogyasztói hűség kialakítása játszik komoly szerepet. A közösségi oldalak részéről is megfigyelhető az igyekezet, miszerint próbálják kvantifikálni a témában ténylegesen releváns érdeklődést, vagyis a komoly érdeklődők számát megkísérlik elhatárolni az egyszeri szimpatizánsokétól, akiket esetleg lájk-kampányokban fogostak össze lasszóval, de tartósan nem lehet velük számolni. Ilyen húzás volt például a Facebook részéről, amikor a like-ok mellett megjelent a „talking about this” mérőszám, ami a megosztásokból, posztokból, kommentekből hoz létre egy minőségi mutatót.

De a mérőszám alapján még mindig csak azt látjuk, mennyi a ’jöttünk, beleszóltunk, mentünk’ ember, a fogyasztók megtartásáért más eszközöket kell igénybe venni. Nemrégiben útjára indult egy ígéretes eszköz a Badgeville és a People Browsr koprodukciójában, a neve Social Mechanics, és lényegében a közösségek itt termékek vagy szolgáltatások köré szerveződnek, megspékelve a már ismert pont és plecsni gyűjtő alkalmazással.

A Social Mechanics összegyűjti azokat az embereket, akik a cég termékét lájkolják, posztolnak vagy kommenteknek hozzá, így kialakul egy fogyasztói közösség, ahol a tagok beváltható pontokat kaphatnak különböző küldetésekért, lényegében a termék propagálása a cél. Ez a megoldás ismerős lehet az analóg világ hűségakcióihoz meg a pontgyűjtő SmartCardokhoz, a cél ezúttal is egy masszív törzsvásárlói közönség kialakítása.

 A fogyasztóközönség követhetőbb keretek között oszthatja meg tapasztalatait egy adott termékről, mindenki láthatja, miket fogyaszt a másik, e módszerrel pedig fontos és olcsó információkhoz juthatunk a vásárló közönség összetételéről, illetve a velük kapcsolatban álló lehetséges fogyasztókról.