Egész nap csak a Facebook van megnyitva a munkahelyeden? Mit szólnál egy érdekes és egyben produktív közösségi oldalhoz?

Nemcsak a brandépítést, de bármely más munkafolyamatot hatékonyan lehet támogatni egy vállalati közösségi oldal segítségével. A vállalatirányítási szoftverek és a közösségi oldalak egymást megtermékenyítve alakították ki ezeket a platformokat, melyek sokkal hatékonyabbak tudnak lenni, mint a korábbi intranetek vagy céges levelezési rendszerek. Itt tehát nem arról van szó, hogy a vállalatok hogyan használják az egyes közösségi oldalakat, már egy ideje létezik a közösségi oldalak egy olyan fajtája, mely kimondottan a cég belső kommunikációjára fókuszál, az együttműködés és a tudásmegosztás problémáira kínál megoldást.

Az egyetemek már egy ideje használnak e-learning rendszereket, ahol a hallgatók elérhetik az órai munkához, vagy a vizsgázáshoz szükséges tartalmakat. Ez esetben pedig arról van szó, hogy az alkalmazottak egy helyen, rendszerezetten és naprakészen találják meg a napi munkához szükséges információkat, kellékeket, dokumentumokat, miegymást. Hatékonyabbá válik a csapatmunka, csoportok hozhatók létre egy adott feladat elvégzésére.

Munkáltató és munkavállaló kölcsönösen kommunikálhat egymással, minkét oldal elkötelezettsége erősödik, támogatásra lelnek az alulról jövő innovációk. A tartalmak megosztása és újak létrehozása egyszerűbbé válik, az egyének együttműködése kiterjeszthető az egész vállalatra vagy kisebb csoportokra.

A meghívottak köre kiterjeszthető például új ügyfelekre is, akikkel megoszthatjuk ajánlatainkat, és az arra érdemes információkat a saját cégünkről. Felgyorsulhat az ügyfelekkel való kommunikáció, átláthatóbbá és könnyebben kezelhetővé válnak a közösen használt dokumentumok, növekedhet a kölcsönös kötődés.

Megválaszthatóak a szerepkörök, hogy kinek milyen jogosultsága van, és milyen információkhoz férhet hozzá. Összekapcsolhatóvá válnak az üzleti célkitűzések, és az ezzel kapcsolatos párbeszédek. Az egyik ilyen vállalati közösségi oldal a Qontext, melynek honlapjáról még többet meg lehet tudni ezen oldalak előnyeiről.