Az internethasználók nagy része elsősorban továbbra is a böngészőjén keresztül éri el a világhálót, ugyanakkor a telefonjaink és kütyüink alkalmazásaival ellentétben eleddig nem integrálták a közösségi oldalaink elérésének közvetlen lehetőségét. (Legalábbis nem alapértelmezetten, pluginek alkalmazása nélkül.)

A Google nyílt forráskódjú projektjére, a Chromium-ra épül ez az új böngésző, a RockMelt. A RockMelt nem kevesebbet állít magáról, mint hogy az összes közösségi felületünket, a böngészésünk menetét nem megszakítva, bármikor egyszerűen elérhetjük. A Chromium használata két okból is bizakodásra ad okot. Egyrészt a jól ismert felület letisztultsága biztosítja a könnyű megszokás lehetőségét, másrészt a böngésző motorjával bizonyosan nem lesz probléma, így a gyorsaság és a biztonság biztonsított minden felhasználó számára.

Mint a videóból is kiderül, a RockMelt külsőleg nem különbözik a Chrome-tól túlságosan, eltekintve a jobb és bal oldalon megjelenő, közösségi oldalakat elérő sávoktól. A webbrand szerkesztősége már jelentkezett béta tesztelésre, amint lehetőségünk nyílik pár órát vagy napot eltölteni a program használatával részletes elemzéssel jelentkezünk!

Ami elsőre is látszik azonban, hogy valahol a Google által képviselt filozófiának egy megnyilvánulásáról van itt szó, vagyis, hogy a böngészőnk vált a számítógép (hétköznapi és nem munkaügyi) használatának középpontjává. Hiszen az egyáltalán nem ördögtől való, ha böngészőnk bizonyos funkciókat elragad a html alapú, szűk értelemben vett böngészéstől, mivel ez gyorsíthatja az internethasználatot. A Wired magazin, szeptemberi számában közölt, írása pont azt a folyamatot elemezte, hogy az internet használatunk során a szokásaink átalakulása szép lassan megöli a hagyományos értelemben vett böngészést, mert egész egyszerűen nem web alapú forgalmat bonyolítunk az app-ok világában, hanem az API felületek peer-to-peer kommunikációja zajlik egyre nagyobb mértékben.

Az RockMelt fejlesztőinek ötlete nem forradalmi, hiszen a hasonló integráció például FireFox plugin-ekkel eddig is megoldható volt, azonban tökéletesen illeszkedik abba a képbe, ami jelzi számunkra, hogy az internetpolgárok mire is használják az interneten eltöltött időt. Figyelni fogjuk a hasonló megjelenéseket, mivel célunk, hogy bemutassuk az aktuális internethasználati trendeket és előremutató megoldásokat, mivel ezek jelezhetik előre az internetes kommunikációnk új formáit, melyek ismerete elengedhetetlen a jó online branding megvalósításának eléréséért.

Nem lennénk meglepve, ha a RockMelt-et a közeljövőben a Google Inc. szokásához híven egy jelentősebb összegért megvásárolná, mint tette azt több ígéretes start up-al korábban. Persze senki ne vegyen részvényt csak azért, mert mi mondtuk!

Még valami:

Érdemes figyelni a twitteren a RockMelt tag alakulását, ezáltalál megfigyelhetővé válik, hogyan terjed egy internetes újítás híre a közösségi média korában, ingyen és bérmentve a szoftvert elállítójának szempontjából.